torsdag 18 februari 2010

vetenskap och forskning

Oturligt nog kom jag i kontakt med en äldre artikel från Svenska dagbladet vid namn "Vi tänker, alltså finns vi inte", denna förfärliga artikel visar som alltid på den moderna socialismens förfall in i irrationalitet. Vi har i artikeln två akademiker varav en kallar sig själv genusforskare. Som medborgare och akademiker mår jag fysiskt illa av ett sådant bisarrt ord, under årtionden har vi haft en långsam men effektiv smutskastning av vad som är vetenskap. Något den vanliga människan måste förstå är att studera genus i samhället är i sig på inget sätt en vetenskap och att utöva det skulle vara en forskning är absurt.
Om jag lyckats samla några läsare till detta, mitt första inlägg vet jag att flera av er säkerligen anser att jag skulle vara allt från en simpel man till en galen antikfeminist för att att jag belyst ett problem. Så hur kan jag hävda dessa saker?
För att det är sant, vetenskap bygger på att undersöka och bevisa en hypotes, och forskning är att genom undersökning komma fram till en slutsatts som inte är vetenskap men som kan vara syfte för riktig forskning.
"Genusforskningen" lever inte upp till något av detta, det finns inget att bevisa då det inte finns något att mäta, eller jämföra. Och det är inte häller forskning då slutsatsen de kommer fram till är så vaga att den aldrig kan bevisas men de kan inte häller motbevisa.

För att ta ett enkelt exempel så kan jag forska fram att det kommer regna imorgon kl 12'00, detta är en hypotes som kan bevisas/motbevisas och är i sin grund vad som kan kallas forskning då jag utifrån fakta har satt upp en teori som kan studeras. I detta exempel skulle en genusforskare säga "det kommer regna kl 12'00", något som är så vagt att det inte längre är intressant och absolut inte vetenskap.

Min önskan är att om ni ska ta med något från detta inlägg så är det att en akademiker inte är en vetenskapsman och att kalla sig forskare gör en inte till det. När ni läser artiklar som denna tänkt då själva, "kan detta klassas som vetenskap?". Om svaret är ja, bra, värdera då om det är rimligt, men om svaret är nej, ta det då för vad det är, en fantasi och önskningar av en människa, något lika gärna ni själva kunnat göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar